Mindig töröld az előzményekből! :D

Puska mindenkinek

Puska mindenkinek

Értékesítés sajátosságai

2016. június 15. - Guboka

Értékesítés sajátosságai. Hagyományos éttermi formák, felszolgálási módok

 

Értékesítés: a megtermelt, beszerzett javak eladása, szolgáltatások nyújtása

Történhet helyben fogyasztásra, elvitelre

Értékesítés sajátosságai

  • Különböző kategóriájú, típusú üzletek
  • Eltérő választék
  • Különböző értékesítési módszerek, üzleti szintű szervezettség
  • Kézmunka, munkaerő, eszközigényesség

 

Értékesítési módok

Hagyományos, önkiszolgáló, automata értékesítés

Hagyományos: pultnál ( kiszolgálás)

                       Asztalnál ( felszolgálás)

Hagyományos értékesítési formák:

Étlap szerinti értékesítés ( a la carte): a vendég az étlapról, itallapról rendel, a rendelést a pincér hozza ki.

Árlap: együtt tartalmazza az étel és italválasztékot, valamint az árakat

Ártábla: nagyméretű ártájékoztató, tartalmazza az étel és italválasztékot és az árakat

Egyedi árkiírás: a bemutatott étel, ital, sütemény előtt elhelyezetett, egységárat tartalmazó ártájékoztató

 

Vendégtájékoztatás

Az étlapnak, itallapnak, árlapnak tartalmazni kell a termékeket szakmai csoportosítás szerinti bontásban, a termék neve mellett az étel/ital jellegétől függően adagra, mennyiségre, vagy mértékegységre megadott fogyasztói árat, forintban.

Bejáratnál is kötelező elhelyezni

Tartalmazni kell: az üzletvezető, konyhafőnök nevét, kategóriába sorolást

Tilos: nem azonosítható árat tartalmazó vagy árat nem tartalmazó étlap, itallap vagy árlap alkalmazása

 

Üzleten kívüli értékesítési formák

- Házhozszállítás: az előre megrendelt ételeket megadott címre, időre történő kiszállítása

Élelmiszerbiztonsági előírások

- Értékesítés viszonteladók számára: a termelőkapacitások jobb kihasználása. A viszonteladói tevékenységre külön jogszabályok vonatkoznak

-  Üzleten kívüli rendezvények

-  Kitelepülések

  • Meghatározott helyen, ideiglenesen nyújtott vendéglátó szolgáltatások
  • Ünnepnapokon, vásárok, sportesemények, kiállítások
  • Állandó vagy ideiglenes pavilonban
  • Fontos a közművesítés

-  Mozgóárusítás

  • Ahol sok ember fordul meg és nincs más értékesítő hely, vagy szűk a kapacutás
  • Lehet kitelepüléssel egyidejűleg vagy azon kívül
  • Nagy szerepük van az eldobható csomagoló és evőeszközöknek
  • Hűtött, fűtött kocsik
  • Utasellátás

 

Az értékesítés folyamata

  • A nyitás előkészítése: vagyonvédelmi, energia, munka, tűzvédelmi, balesetvédelmi nyitás
  • Meghatározott étel és italválasztéknak megfelelő előkészületek
  • Felszerelések előkészítése
  • Bútorzat beállítása, terítés, vitrinek, büféasztal, szervizasztalok, éttermi kocsik
  • Étlap, itallap, árlap, árcédulák
  • Személyi felkészülés

 

Az értékesítés kiegészítő folyamatai

  • Irányítás: üzletvezető, részlegvezető
  • Adminisztráció, pénzforgalom elszámolása
  • Árkalkuláció
  • Üzleti takarítás
  • Mosogatás
  • Moslékgyűjtés, tárolás, veszélyes hulladék gyűjtése tárolása
  • Épületgépészeti szinten tartás, karbantartás, marketing-reklám tevékenység, ellenőrzés
  • Szociális ellátás, szakmai képzés, tréning

 

 

Felszolgálási módok

Svájci

  • Elterjedt, általános
  • Tányérszerviz
  • Normálisnál nagyobb méretű tányérok
  • 32-34 cm
  • Szakács erre tálal és a vendég így kapja meg

Orosz

  • Kiszorult, nem túl gyakori
  • Büféasztal
  • Fogyasztás sorrendjének megfelelően teszik fel az ételeket, a vendég szed

Francia 1

  • Szakács tálra tálal
  • Pincér nem szervíroz
  • A megfelelő szerviz eszközzel és együtt beállítja a vendég elé
  • A vendég szed

Francia 2

  • Díszétkezés
  • Tálra tálal a szakács
  • Nem szervíroz a pincér
  • A pincér bekínál és a vendég választ

Angol 1

  • A szakács tálra tálal, a pincér kiviszi és bemutatja majd kisegítő asztalkán kiszervírozza tányérra és vendég elé helyezi

Angol 2

  • Díszétkezésnél használják
  • Pl. 5 személyes tálat megtálal a szakács és a tálról szervíroz a vendég tányérjára a pincér

A bejegyzés trackback címe:

https://crib.blog.hu/api/trackback/id/tr158812632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása