A nyitás- értékesítés
Nyitás előkészítése, nyitva tartás folyamatai
- A nyitás előkészítése: vagyonvédelmi, energia-, munka-, tűzvédelmi-, balesetvédelmi nyitás
- Meghatározott étel és italválasztéknak megfelelő előkészületek
- Felszerelések előkészítése
- Bútorzat beállítása, terítés, vitrinek, büféasztal, szervizasztalok, éttermi kocsik
- Étlap, itallap, árlap, árcédulák
- Személyi felkészülés
A nyitás részfolyamatai
- Az érkező vendég fogadása
- Étel-, és italrendelés felvétele
- Felszolgálás/kiszolgálás lebonyolítása
- Számlázás, fizettetés
- Asztalok lerámolása, utánterítés
- Műszakváltás és zárás
- Fizetőpincér, pénztáros elszámoltatása
- Áruk tárolása, eszközök elrendezése, zárás
- Munka-, tűz, balesetvédelmi-, energia-, vagyonvédelmi zárás
B: Értékesítés
A megtermelt, beszerzett javak eladása, szolgáltatások nyújtása
Történhet helyben fogyasztásra, illetve elvitelre.
Értékesítés sajátosságai
- Különböző kategóriájú, típusú üzletek
- Eltérő választék
- Különböző értékesítési módszerek, üzleti szintű szervezettség
- Kézmunka, munkaerő, eszközigényesség