Minden vendéglátó üzlet -egy gazdasági rendszer -az emberi munkavégzés színhelyei.
Az élőmunkával kapcsolatos szervezési feladatatok mind az új üzlet létrehozása, mind a meglévők átszervezése esetén a következőkben foglalhatók össze.
- A munkafolyamatok feladatokra való felbontása alapján meg kell határozni a munkaköröket.
- Munkakörönként meg kell határozni az alkalmassági feltételeket.
— Meg kell határozni a szervezet felépítését.
- Dönteni kell a feladatkör, hatáskör, felelősségi kör meghatározásának kérdésében.
- Nagy figyelmet kell szentelni a dolgozók személyi kapcsolataira.
- Ki kell alakítani az anyagi ösztönzés módját.
A szervezet legkisebb egysége a munkakör. A munkakör kialakításának két módszere ismert:
- Az egyik esetben egy-egy munkakörben több részfolyamat elemeit vonjákössze.
- Ilyen például az üzletvezető, a raktáros, a mixer, a pultos munkakör.
- A másik megoldás, amikor a munkaköröket a munkafolyamat egyes részeinek megfelelően alakítják ki.
- Ilyen például az ételfelszolgáló, italfelszolgáló
munkaköre.
A vendéglátó üzletekben mindkét megoldással találkozhatunk.
- A különböző tevékenységekhez kapcsolódó munkakörök
Az egyes munkakörökben a feladatok ellátása megköveteli, hogy olyan felkészültséggel rendelkező dolgozók töltsék be, akiknek magatartása, szakismerete, általános műveltsége biztosítékot nyújt arra, hogy a követelményeknek eleget tudnak tenni.
Az üzemi és az üzleti munkaköröket a következőképpen csoportosíthatjuk: a termelést és értékesítést előkészítő dolgozók, a termelés dolgozói, az értékesítés, szolgáltatás dolgozói, ügyviteli dolgozók, műszaki dolgozók, vezetők.
A termelést és értékesítést előkészítő dolgozók
Raktáros
A termelő munkafolyamatokhoz nyersanyagokra, az értékesítéshez fogyasztásra alkalmas készételekre, italféleségekre és különböző kereskedelmi árukra van szükség. A munka elvégzéséhez felszerelési tárgyak, segédanyagok, göngyölegek beszerzése és utánpótlása szükséges. Ezeknek a cikkeknek a beszerzését, megrendelését, tárolását a raktáros végzi.
Raktárost csak akkor alkalmaznak, ha önálló raktárt alakítottak ki. Nagy üzletekben, szállodákban a különböző raktáraknak akár különböző felelős vezetője, kezelője is lehet (élelmiszerraktárnak, pincének, szállodai textilraktárnak). Ahol önálló raktáros dolgozik, ott a raktárban elhelyezett árukért anyagi felelősséget kell vállalnia.
Az előkészítés dolgozói
Konyhamészáros
Nagyobb konyha előkészítő műhelyében vagy húsraktárban, húselőkészítőben dolgozik. Feladata a tőkehúsok, hasított állatok, vadak, halak, szárnyasok mennyiségi és minőségi átvétele, majd bontása. Ezen a területen nagyon fontos a szakképzett munkaerő alkalmazása, mert ha túl nagy a bontási veszteség, ez az üzletnek jelentős anyagi kárt okozhat.
Kézilány (kézilegény)
A konyhafőnök vagy a szakács irányítása mellett előkészítő műveleteket végez, esetleg adagol és tálal. Részt vesz munkahelyének tisztán tartásában.
Konyhai segédmunkás (mosogató, előkészítő, takarító, pohárleszedő)
Munkáját a konyhafőnök, a szakács vagy a kézilány utasításainak megfelelően végzi.