Mindig töröld az előzményekből! :D

Puska mindenkinek

Puska mindenkinek

Létszámgazdálkodás

2016. június 15. - Guboka

Munkaeredményesség: megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőn alapszik

Vendéglátás élő munkaerőigényes -> személyi jellegű ráfordítások aránya nagy

Személyi jellegű ráfordítások elemei:

  • bruttó bér összege
  • egyéb személyi jellegű jutattások(pl. üdülési hozzájárulás, étkezési utalvány, reprezentációs juttatás)
  • foglalkoztatás közterhei(pl. szoc. hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi j., rehabilitációs hozzájárulás

Ezeket befolyásoló tényezők:

  • létszám
  • létszám összetétele szakképzettség szerint
  • minimálbér nagysága
  • közterhek kulcsa
  • vezetők bére
  • béren felüli juttatások rendszere

Ezeket a tényezőket optimalizálni kell. Az optimalizálás után lesz megfelelő a működés.

Létszámgazdálkodás: feladata a megfelelő mennyiségű és összetételű létszám biztosítása, a munkaerő hatékony foglalkoztatása.

Nem kerülhető el az optimális, vagy maximális nyereség megszerzése -> adott személyi jellegű ráfordítással a lehető legnagyobb eredményt kell elérni.

Feltételezni kell, hogy az adott dolgozót, a megfelelő szakképzettségével a megfelelő munkakörben kell foglalkoztatni. Nem érdemes szakképzett dolgozótt alacsonyabb munkakörben, és szakképzetlen dolgozót magasabb munkakörben foglalkoztatni.

Létszámgazdálkodás feladati:

  1. megfelelő munkaerő biztosítása
  2. a létszám összetételének biztosítása
  3. hatékony foglalkoztatás

 

Munkaerőszükséglet biztosítása

  • lebonyolított forgalom: a forgalom nagysága és a munkaerő feltétele nem mindig áll egyenes arányban(pl. a forgalom növekedése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a munkaerőszükséglet is növekedni fog)
  • forgalmazott árukhoz, vagy szolgáltatásokhoz kapcsolódó munkaerőigényesség: pl. ékszerbolt – kis munkaerőszükségesség, élelmiszerbolt – nagy munkaerőszükséglet
  • nyitvatartási idő, értékesítési mód: törvényi előírások, zárási-nyitási előkészületek
  • munkaerőszervezés technikai feltételrendszere: számítanak a gépek, berendezések, és minden olyan dolog, ami a munkát hatékonyabbá, könnyebbé teszi
  • szakképzettség gyakorlata

Személyes közreműködés, előkészítés, raktározás, áruk egyedi értékelése, áruk egyedi értékesítése

Létszám összetételének meghatározása:

  • az összes munkaerő között milyen a foglalkoztatás megoszlása: viszonyszámokat lehet képezni
  • foglalkoztatás jellege: meghatározó, hogy valaki tulajdonosként, vagy munkavállalóként van jelen
  • végzett munka jellege: lehet fizikai, vagy szellemi(+nem fizikai)
  • munkaidő hossza: 4 órás, 6 órás foglalkoztatottak, vagy teljes munkaidőben foglalkoztatottak, megbízási szerződés
  • szakképzettség, nem, életkor

Statisztikai nyilvántartás: fontos!, vezetni kell, hogy melyik dolgozó állományi(jogilag a vállalkozásban munkaviszonyban van, kiszervezett munka is, +GYES, GYED, GYÁD, táppénz) és állományon kívüli(60 napnál rövidebb ideig történő foglalkoztatás, diákmunka, különböző megbízások)

 

 

Átlagos foglalkoztatás létszáma - Egyes naptári napok létszámi összege; naptári napok száma

Átlagos állományi létszám: nyitó+záró/2

nyitó/2+...+...+záró/2/n-1

 

változás/átlagos dolgozói létszám=váltási intenzitás

Ezzel jellemzik a munkahelyi fruktuációt – ki- és belépők száma(mindig a kisebbet veszik alapul)

Munkaerő hatékonysága a foglalkoztatásban: a termelékenység, ez pedig nem más mint a nettó árbevétel/átlagos létszám. Ft/fő-ben lesz az eredmény -> Egy dolgozó mennyiben járul hozzá az árbevételhez. Értelmezhető forint/munkaórában -> nettóárbevétel/ledolgozott munkaórák száma. Egy munkaórára mekkora árbevétel jut.

Van még egy mutató, a dolgozók leterheltsége: úgy kell meghatározni, hogy: vevők száma(eladások száma)/eladók száma

Termelékenységet úgy is lehet értelmezni, hogy: leterheltség/minőségi mutató(eladási forgalom/vevők száma)

 

alfa

béta

ForgalomFT

750000

1200000

Vevők száma/eladások száma

600

500

Létszám fő

15

20

Minőségi mutató

750000/600=1250

1200000/500=2400

Termelékenység

750000/15=50000 Ft/fő

1200000/20=60000 Ft/fő

Leterheltség

600/15=40 darab/fő

500/20=25 darab/fő

 

Minden dolgozónak van egy személyi alapbére, függ a:

  • mindenkori minimálbértől
  • mindenkori bérminimumtól(szakképzettség függő)
  • jutalékok(jutalékkulccsal határozzák meg, forgalomxjutalékkulcs/100
  • bérpótlék(veszélyességi pótlék, éjszakai pótlék)
  • prémiumok(elvégzett munkaeredményesség után)
  • vezetői prémiumok

 

Értelmezni kell a bérhányadot: megmutatja azt, hogy a nettó árbevétel, és a személyi jellegű ráfordítások milyen arányban vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://crib.blog.hu/api/trackback/id/tr108812574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása