A vendéglátó értékesítő és szolgáltató tevékenységek megszervezéséhez az épületen kívül a gépekre, berendezésekre és felszerelésekre vonatkozó tárgyi feltételeket biztosítani kell.
Az eszközök megválasztásával kapcsolatos általános követelmények, illetve elírások a következők.
- Célszerűség, könnyen kezelhetőség.
- Tartósság, amely hosszú ideig való színvonalas használhatóságot jelent.
- Könnyű tisztántarthatóság, ami a higiénés előírások betartását, a takarítás és mosogatás műveleteinek elvégzését könnyíti.
- Üzembiztonság, könnyű karbantartás és folyamatos alkatrészellátás.
- Energiatakarékosság, ami alacsonyabb üzemeltetési költséget jelent.
- Esztétikai szempontok, amelyek a belső terek kialakításánál nagy szerepet játszanak.
- Egyöntetűség, különösen a berendezési és felszerelési tárgyak vonatkozásában, ahol az egyöntetűség a kategóriába sorolás egyik lényeges szempontja.
- Viszonylag alacsony beszerzési ár és az utánpótlás lehetősége különösen a fogyóeszközöknél lényeges szempont.(állóeszközök: amortizáció—fogyóeszközök)
- Különböző hatósági - például munkavédelmi, tűzrendészedészet – előírásoknak feleljenek meg.
Összességében az mondható el, hogy az eszközök feleljenek meg minden; szakmai követelménynek, ugyanakkor azonban a lehető leggazdaságosabban lehessen ezeket beszerezni és működtetni.