Az étlap az üzlet meleg-, hidegétel-, továbbá melegített kész- és félkész étel, valamint cukrászatikészítmény- és édesiparitermék-választékát tételesen felsoroló ártájékoztató.
Az étlap nemcsak az étterem, hanem a konyha tükre is, amelyet a vendéglős vagy a pincérek az üzlet névjegyeként nyújtanak át a vendégnek. Mivel általa a vendég az egész étteremről és az ott dolgozókról is képet alkothat, ezért fokozott gondossággal kell elkészíteni.
Az étlap fajtái
Az étlapok időtartamuktól függően lehetnek napi vagy állandó étlapok, illetve a kettő kombinációi.
- A napi étlap. Használata ott előnyös, ahol sok a törzsvendég, mert így lehetőségük nyílik új ételek megismerésére. Szerkesztésénél célszerű, ha az ételek egy része állandóan szerepel, más részük viszont az idénynek vagy az újdonságoknak megfelelően változik.
- Az állandó étlap (hosszabb időre készített, előre nyomtatott étlap), miután nyomdailag előnyomott, elmarad a napi étlapkészítés és annak sokszorosításával járó gond. Stabilabbá teszi a választékot, ebből következően az árubeszerzést is.
A vendégek azon csoportjának kedvez, akik egy meghatározott étel kedvéért jönnek be az üzletbe, mert így biztosak lehetnek abban, hogy azt mindig megtalálják. - Az előző kettő kombinációja naponta változó, illetve állandó ételeket egyaránt tartalmaz.
Az étlapkészítés követelményei
Mindig az étterem jellege, vendégköre és a vendégek száma határozza meg, hogy melyik étlapfajtát célszerű alkalmazni.
Az állandó étlapot több megoldással tehetik még vonzóbbá, így például naponta vagy hetente cserélhető étlapbetétekkel, amely időszerű, vonzó ételeket kínál a különböző ízlésű és igényű vendégeknek.