Az étlaptábla
A bejáratnál elhelyezett étlaptábla sok vendég érdeklődését felkeltheti. A vendégek egy része csak azért tér be a vendéglőbe, mert a kinti étlapon számára vonzó, esetleg eddig még nem fogyasztott ételt látott.
A menükártya
A társas étkezéseken felszolgált fogásokat és a hozzá adott italok sorát gyakran írják menükártyára. A menükártya annyiban tér el az étlaptól, hogy azon általában nincsenek az árak feltüntetve, valamint választási lehetőség nélkül egy különleges alkalomra elfogyasztható ételek és italok sorát adja.
A menülap rendeltetése, hogy tájékoztasson és emlékül szolgáljon valamilyen ünnepélyes alkalomról. Ebből adódóan a menükártyák igen díszes kivitelűek, már anyagukban is igényesek.
Az itallap
Az itallap az üzlet alkoholtartalmú és alkoholmentes italválasztékát szakmai csoportosítás szerint tételesen felsoroló ártájékoztató.
A könnyebb áttekinthetőség érdekében az italokat az árakkal együtt megfelelő csoportosításban szerepeltetik.
Az itallapokat külalakjukat tekintve az étlapokkal azonosan kell készíteni.
Az italok sorrendiségére a szakirodalomban nincs kötelező előírás, ez elsősorban az üzlettípustól függ.
Éttermekben, vendéglőkben a szokásos sorrend:
Aperitifek Pezsgők
Belföldi párlatok Csapolt sörök
Külföldi párlatok Palackos sörök
Likőrök Üdítőitalok
Kimért borok Ásványvizek
Palackozott borok Kávék