Anyaghányad 10 főre
borjúszegycsont 2 kg
só 0,05 kg
zsír 0,15 kg
zsömle 5 db
tojás 5 db
tört bors 0,005 kg
petrezselyem 2 csomag
liszt 0,03 kg
Párolt rizs:
rizs 0,6 kg
só 0,03 kg
zsír 0,06 kg
vöröshagyma 0,05
petrezselyem 1 csomag
folyadék 1,2 l
32 főre!!
Megnevezés |
Mennyiség |
Hús 10 főre |
Köret |
Összesen |
1 adag |
32 adag |
Borjúszegy |
kg |
2 |
- |
2 |
0,2 |
6,4 |
Só |
kg |
0,05 |
0,03 |
0,08 |
0,008 |
0,256 |
Zsír |
kg |
0,15 |
0,06 |
0,21 |
0,021 |
0,672 |
Zsemle |
db |
5 |
- |
5 |
0,5 |
16 |
Tojás |
db |
5 |
- |
5 |
0,5 |
16 |
Petrezselyem |
csomag |
2 |
1 |
3 |
0,3 |
9,6 |
Liszt |
kg |
0,03 |
- |
0,03 |
0,003 |
0,096 |
Törtbors |
kg |
0,005 |
- |
0,005 |
0,0005 |
0,016 |
Vöröshagyma |
kg |
- |
0,05 |
0,05 |
0,005 |
0,16 |
Folyadék |
l |
- |
1,2 |
1,2 |
0,12 |
3,84 |
Receptek
Brokkolikrémleves 4 főre
A leveshez
4 közepes fej brokkoli
3 dl főzőtejszín
1 evőkanál finomliszt
1 l csirke alaplé (vagy 2 leveskocka)
2 ek margarin
só ízlés szerint
fehérbors ízlés szerint (őrölt)
- A brokkoli fejeket szétszedjük, a vastag szárakat levágjuk.
- Egy kevés margarinon megdinszteljük. Sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük.
- Húsleves alaplével felöntjük, ( vagy vízzel és 2 leveskockával) és puhára főzzük.
- Rúdmixerrel pépesítjük.
- 3 dl tejszínben csomómentesre elkeverünk 1 evőkanál lisztet és a forrásban lévő leveshez öntjük.
Megnevezés |
Mennyiség |
4 főre |
1 adag |
3 főre |
Brokkoli |
db |
4 |
1 |
3 |
Főzőtejszín |
l |
0,3 |
0,075 |
0,225 |
Finomliszt |
kg |
0,02 |
0,005 |
0,015 |
Csirke alaplé |
l |
1 |
0,25 |
0,75 |
Margarin |
kg |
0,030 |
0,0075 |
0,0225 |
Só |
kg |
0,03 |
0,0075 |
0,0225 |
Fehérbors |
kg |
0,005 |
0,00125 |
0,00375 |
Őszibarack leves – 4 főre
840 g őszibarack konzerv
300 g joghurt (natúr)
2 dl habtejszín
- 4 fél barackot vágjunk apróra. Tegyük félre.
- Öntsük turmixgépbe a befőttet a levével együtt, és turmixoljuk össze. Egy nagyobb tálba öntsük ki a barackpépet.
- Adjuk hozzá a natúr joghurtokat, és habverővel keverjük össze.
- Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt, majd ezt is jól keverjük el a joghurtos barackkal.
- Végül szórjuk bele a félretett barackdarabokat, és tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
Megnevezés |
Mennyiség |
4 főre |
1 adag |
3 adag |
Őszibarack |
kg |
0,84 |
|
|
Joghurt |
kg |
0,3 |
|
|
Habtejszín |
l |
0,2 |
|
|
Gulyásleves – 4 főre
60 dkg marhalábszár
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
0.5 kis db zeller
30 dkg burgonya
1 nagy fej vöröshagyma
2 tk fűszerpaprika
15 szem bors
1 kávéskanál köménymag
1 db babérlevél
1.5 tk só
1 teáskanál ételízesítő
1 teáskanál paprikakrém (csemege)
1 közepes db hegyes erős paprika
1 közepes db paradicsom
1.5 ek sertészsír (vagy 3 ek olaj)
2 l víz
- A húst felkockázzuk és minden zsiradékot eltávolítunk róla.
- A hagymát apróra vágjuk és evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Beletesszük a húskockákat és fehéredésig pirítjuk. Ráhintjük a fűszerpaprikát és felenegedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 2 dl). Hozzáadjuk a pirosaranyat, a sót, a paradicsomot, a paprikát és lefedve, kb. 2 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet időnként pótoljuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk.
- Egy fazékban, a maradék zsíron megdinszteljük a felaprított zöldségeket és 2 liter vízzel felengedjük. Egy teatojásba tesszük a borsot, a köménymagot és a babérlevelet. A teatojást a levesbe dobjuk. Vegetával és 1/2 tk sóval ízesítjük. Félpuhára főzzük.
- Az időközben megpuhult húst hozzáadjuk a leveshez, beletesszük a megpucolt, apróra kockázott burgonyát is. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Marhahúsleves – 8 főre
1 kg marhafartő
0.5 kg marhalábszár
1 kg marhacsont (ritkacsont)
30 dkg marha velőscsont
0.5 kg sárgarépa
0.5 kg fehérrépa
1 kis db zeller
1 kis db karalábé
15 dkg kelbimbó
1 nagy fej vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
1 ek bors
só ízlés szerint
2 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
- Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk.
- Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot.
- Közben megtisztítjuk a zöldségeket, fél sárgarépát félreteszünk, a többi répát félarasznyi darabokra vágjuk, hosszában pedig ketté. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk, a hagyma, paradicsom és kelbimbó egészben marad.
- Egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket és a borsot egészben, tovább főzzük nagyon lassan, még 3 - 4 órán át, míg a hús meg nem puhul.
- A félretett sárgarépát lereszeljük, a vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk.
- Amikor a hús megpuhult, elzárjuk a leves alatt a lángot, egy csésze hidegvizet öntünk a leveshez és lefedve 10 percig ülepedni hagyjuk.
- A leves levét másik fazékba szűrjük.
- A húst kiemeljük, lefejtjük a hártyákat, inakat, majd felszeleteljük, lábasba tesszük és annyi levest öntünk rá, amely éppen ellepi.
- A zöldségeket is átszedjük egy lábasba, levest merünk rá.
- A három edényt a levessel, a levessel fedett hússal és a levessel fedett zöldségekkel hideg helyre tesszük, egy éjszakán át pihentetjük.
- Melegítés előtt a levesről leszedjük a zsírt, a forró leveshez adjuk a velőscsontot úgy, hogy azokat a végeket, ahol a velő látszik, nagyon alaposan megsózzuk.
- Egy óra lassú forralás után a csontokat kiemeljük és a leveshez adjuk a cérnametéltet. Amikor megfőtt, az apróra vágott petrezselyemzöldet.
- Külön melegítjük a levessel fedett zöldségeket és a húst.
- A velőt tálba ütjük a csontból és kevés levest adunk hozzá, hogy melegen tartsuk.
Fröccsök Bor(dl) Szóda(dl)
Kis 1 1
Nagy 2 1
Hosszú lépés 1 2
Házmester 3 2
Viceházmester 2 3
Háziúr 4 1
Lakó 1 4
Krúdy 9 1
|
Adagszám db |
Egységár Ft |
Bevétel |
|
|
Ízes palacsinta |
33 |
200 |
6600 |
|
|
Csúsztatott |
24 |
250 |
6000 |
|
|
Gundel |
46 |
400 |
18400 |
|
|
Csokoládés |
42 |
350 |
14700 |
|
|
Káposztás |
8 |
300 |
2400 |
|
|
Összesen |
153 |
|
48100 |
|
|
Átlag |
48100/153=314 Ft |
|
|
|
|
Hf: anyagkihozatali normaszámítás
100g büfé zsíros kenyér
|
Szénhidrát |
Zsír |
Fehérje |
Kenyér |
|
|
|
Zsír |
|
|
|
5dkg kenyér
2dkg zsír