Mindig töröld az előzményekből! :D

Puska mindenkinek

Puska mindenkinek

Random számítások 5. + receptek

2016. június 15. - Guboka

Anyaghányad 10 főre

borjúszegycsont 2 kg

só 0,05 kg

zsír 0,15 kg

zsömle 5 db

tojás 5 db

tört bors 0,005 kg

petrezselyem 2 csomag

liszt 0,03 kg

Párolt rizs:

rizs 0,6 kg

só 0,03 kg

zsír 0,06 kg

vöröshagyma 0,05

petrezselyem 1 csomag

folyadék 1,2 l

32 főre!!

Megnevezés

Mennyiség

Hús 10 főre

Köret

Összesen

1 adag

32 adag

Borjúszegy

kg

2

-

2

0,2

6,4

kg

0,05

0,03

0,08

0,008

0,256

Zsír

kg

0,15

0,06

0,21

0,021

0,672

Zsemle

db

5

-

5

0,5

16

Tojás

db

5

-

5

0,5

16

Petrezselyem

csomag

2

1

3

0,3

9,6

Liszt

kg

0,03

-

0,03

0,003

0,096

Törtbors

kg

0,005

-

0,005

0,0005

0,016

Vöröshagyma

kg

-

0,05

0,05

0,005

0,16

Folyadék

l

-

1,2

1,2

0,12

3,84

 

Receptek

Brokkolikrémleves 4 főre

A leveshez

4 közepes fej brokkoli

3 dl főzőtejszín

1 evőkanál finomliszt

1 l csirke alaplé (vagy 2 leveskocka)

2 ek margarin

só ízlés szerint

fehérbors ízlés szerint (őrölt)

  1. A brokkoli fejeket szétszedjük, a vastag szárakat levágjuk.
  2. Egy kevés margarinon megdinszteljük. Sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük.
  3. Húsleves alaplével felöntjük, ( vagy vízzel és 2 leveskockával) és puhára főzzük.
  4. Rúdmixerrel pépesítjük.
  5. 3 dl tejszínben csomómentesre elkeverünk 1 evőkanál lisztet és a forrásban lévő leveshez öntjük.

 

Megnevezés

Mennyiség

4 főre

1 adag

3 főre

Brokkoli

db

4

1

3

Főzőtejszín

l

0,3

0,075

0,225

Finomliszt

kg

0,02

0,005

0,015

Csirke alaplé

l

1

0,25

0,75

Margarin

kg

0,030

0,0075

0,0225

kg

0,03

0,0075

0,0225

Fehérbors

kg

0,005

0,00125

0,00375

 

Őszibarack leves – 4 főre

840 g őszibarack konzerv

300 g joghurt (natúr)

2 dl habtejszín

  1. 4 fél barackot vágjunk apróra. Tegyük félre.
  2. Öntsük turmixgépbe a befőttet a levével együtt, és turmixoljuk össze. Egy nagyobb tálba öntsük ki a barackpépet.
  3. Adjuk hozzá a natúr joghurtokat, és habverővel keverjük össze.
  4. Egy másik tálban verjük fel a habtejszínt, majd ezt is jól keverjük el a joghurtos barackkal.
  5. Végül szórjuk bele a félretett barackdarabokat, és tegyük a hűtőbe 1-2 órára.

 

Megnevezés

Mennyiség

4 főre

1 adag

3 adag

Őszibarack

kg

0,84

 

 

Joghurt

kg

0,3

 

 

Habtejszín

l

0,2

 

 

 

 

Gulyásleves – 4 főre

60 dkg marhalábszár

2 közepes db sárgarépa

2 közepes db fehérrépa

0.5 kis db zeller

30 dkg burgonya

1 nagy fej vöröshagyma

2 tk fűszerpaprika

15 szem bors

1 kávéskanál köménymag

1 db babérlevél

1.5 tk só

1 teáskanál ételízesítő

1 teáskanál paprikakrém (csemege)

1 közepes db hegyes erős paprika

1 közepes db paradicsom

1.5 ek sertészsír (vagy 3 ek olaj)

2 l víz

  1. A húst felkockázzuk és minden zsiradékot eltávolítunk róla.
  2. A hagymát apróra vágjuk és evőkanálnyi zsíron megdinszteljük. Beletesszük a húskockákat és fehéredésig pirítjuk. Ráhintjük a fűszerpaprikát és felenegedjük annyi vízzel, hogy épp ellepje (kb. 2 dl). Hozzáadjuk a pirosaranyat, a sót, a paradicsomot, a paprikát és lefedve, kb. 2 óra alatt puhára főzzük a húst. Ha szükséges, a vizet időnként pótoljuk.
  3. A zöldségeket megtisztítjuk és felkarikázzuk, a zellert felkockázzuk.
  4. Egy fazékban, a maradék zsíron megdinszteljük a felaprított zöldségeket és 2 liter vízzel felengedjük. Egy teatojásba tesszük a borsot, a köménymagot és a babérlevelet. A teatojást a levesbe dobjuk. Vegetával és 1/2 tk sóval ízesítjük. Félpuhára főzzük.
  5. Az időközben megpuhult húst hozzáadjuk a leveshez, beletesszük a megpucolt, apróra kockázott burgonyát is. Addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.

Marhahúsleves – 8 főre

1 kg marhafartő

0.5 kg marhalábszár

1 kg marhacsont (ritkacsont)

30 dkg marha velőscsont

0.5 kg sárgarépa

0.5 kg fehérrépa

1 kis db zeller

1 kis db karalábé

15 dkg kelbimbó

1 nagy fej vöröshagyma

1 db paprika

1 db paradicsom

1 ek bors

só ízlés szerint

2 dkg vaj

1 csokor petrezselyem

  1. Feltesszük főni a csontot a hússal annyi vízben, ami ellepi, sózzuk.
  2. Forrás után lassan főzzük egy órán át, közben lyukas kanállal lemerjük a habot.
  3. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, fél sárgarépát félreteszünk, a többi répát félarasznyi darabokra vágjuk, hosszában pedig ketté. A paprikát kicsumázzuk és félbevágjuk, a hagyma, paradicsom és kelbimbó egészben marad.
  4. Egy óra főzés után a leveshez adjuk a zöldségeket és a borsot egészben, tovább főzzük nagyon lassan, még 3 - 4 órán át, míg a hús meg nem puhul.
  5. A félretett sárgarépát lereszeljük, a vajon megpirítjuk, majd a leveshez adjuk.
  6. Amikor a hús megpuhult, elzárjuk a leves alatt a lángot, egy csésze hidegvizet öntünk a leveshez és lefedve 10 percig ülepedni hagyjuk.
  7. A leves levét másik fazékba szűrjük.
  8. A húst kiemeljük, lefejtjük a hártyákat, inakat, majd felszeleteljük, lábasba tesszük és annyi levest öntünk rá, amely éppen ellepi.
  9. A zöldségeket is átszedjük egy lábasba, levest merünk rá.
  10. A három edényt a levessel, a levessel fedett hússal és a levessel fedett zöldségekkel hideg helyre tesszük, egy éjszakán át pihentetjük.
  11. Melegítés előtt a levesről leszedjük a zsírt, a forró leveshez adjuk a velőscsontot úgy, hogy azokat a végeket, ahol a velő látszik, nagyon alaposan megsózzuk.
  12. Egy óra lassú forralás után a csontokat kiemeljük és a leveshez adjuk a cérnametéltet. Amikor megfőtt, az apróra vágott petrezselyemzöldet.
  13. Külön melegítjük a levessel fedett zöldségeket és a húst.
  14. A velőt tálba ütjük a csontból és kevés levest adunk hozzá, hogy melegen tartsuk.

 

Fröccsök              Bor(dl)                 Szóda(dl)

Kis                          1                             1

Nagy                     2                             1

Hosszú lépés     1                             2

Házmester         3                             2

Viceházmester 2                             3

Háziúr                   4                             1

Lakó                      1                             4

Krúdy                   9                             1

 

Adagszám db

Egységár Ft

Bevétel

 

 

Ízes palacsinta

33

200

6600

 

 

Csúsztatott

24

250

6000

 

 

Gundel

46

400

18400

 

 

Csokoládés

42

350

14700

 

 

Káposztás

8

300

2400

 

 

Összesen

153

 

48100

 

 

Átlag

48100/153=314 Ft

 

 

 

 

 

Hf: anyagkihozatali normaszámítás

100g büfé zsíros kenyér

 

Szénhidrát

Zsír

Fehérje

Kenyér

 

 

 

Zsír

 

 

 

 

5dkg kenyér

2dkg zsír

A bejegyzés trackback címe:

https://crib.blog.hu/api/trackback/id/tr228812560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása