Mindig töröld az előzményekből! :D

Puska mindenkinek

Puska mindenkinek

Az értékesítő helyiségek és berendezésük

2016. június 15. - Guboka

Az üzleti előtér és az előcsarnok, az üzleti fogyasztóterek, -/ utcai terek és kerthelyiségek.

 

Üzleti előtér és az előcsarnok: az üzlet első helyisége, ahova a bejáraton, illetve a szélfogón keresztül a vendég belép, az előtér.

Előtér létesítésére általában olyan üzletekben kerül sor ahol külön ruhatár áll a vendégek rendelkezésére és ahol több különböző típusú üzletrész található.

 Az előtérből nyílnak a kiegészítő szolgáltatás és az értékesítés helyiségei.- az üzletvezetői iroda is innen nyílik.

Az előtér padozata fokozott mértékben ki van téve a szennyeződésnek, ezért tartós és könnyen mosható anyaggal kell burkolni. (Gundel: vitrin, ülőgarnitúra,.)

 

Az  l. és II. kategóriájú üzletekben a vendégek felsőruházata, esernyői, csormagjai részére ruhatárat kell létesíteni. A ruhatárat is az előtérben kell elhelyezni.

A pultot úgy kell kiépíteni, hogy azon illetéktelen személyek ne nyúlhassam be, ill. a beadott ruhák őrizhetők legyenek.( kalapok felakasztására elegendő számú fogast kell elhelyezni- megfelelő távolság!)

A III. és IV. kategóriájú üzletekben az értékesítőtérbe betett vagy falra felsze­relt fogassal is megoldható a felsőruhák elhelyezése. A boxos kiképzésű üzletek­ben a boxokat elválasztó falak végére is erősíthetők fogasok.

 

A vendéglátó üzletekben a vendégek részére külön WC-csoportot kell létesíte­ni. Kialakításukkor - kategóriába sorolástól függetlenül - a következő szempon­tokat kell figyelembe venni.

  • A falakat lehetőleg a mennyezetig csempével kell burkolni.
  • A padlófelületet mettlachival, márvánnyal vagy márvány mozaikkal kell ki­
  • A WC-csoport a fogyasztótérhez közvetlenül nem kapcsolódhat.
  • A legkisebb WC-csoportnál is nemenként különválasztott előteret kell kiala­kítani.
  • 50 férőhelyenként l db női és l db férfi WC-fülkét kell kialakítani.
  • A WC-fülkék ajtajai kifelé nyíljanak.
  • A WC-csoportot önálló szellőzéssel kell ellátni.
  • A kéztörlést elektromos szárító, papír- vagy textiltörülköző alkalmazásávalkell megoldani.
  • A mosdók fölé tükröt és piperepolcot kell elhelyezni. ;
  • A mellékhelyiségek külső ajtajain külföldi vendégek számára is érthető módon kell feliratot vagy ábrát elhelyezni. !

A vendégek telefonbeszélgetéseinek zavartalan lebonyolítása érdekében az üz­let előterében telefonfülkét, de legalább egy nyilvános telefonállomást kell fel­szerelni. Nagy befogadóképességű éttermek, kávéházak, eszpresszók esetében vendégek részére több készüléket is indokolt biztosítani.

Az ajándékbolt kialakítása nagy szállodákon kívül csak olyan üzletekben indokolt, ahol emlék- és dísztárgyak, szakácskönyvek, levelezőlapok stb. értékesítésére igény van.

 

Az üzleti fogyasztóterek

A vendéglátóipari üzletek fogyasztótereinek sokfélesége az üzletkörökből és üzlettípusokból, valamint a különböző értékesítési módok, formák alkalmazásaiból adódik

 A sokféle fogyasztótér közös vonása, hogy itt fogyasztják el a vendégek az általuk megrendelt, kiválasztott, kifizetett ételeket és italokat.

 

A fogyasztóterek kialakítása és berendezése során a kategóriába sorolástól függően különbséget kell tenni az: ülő és álló fogyasztás helyiségei, a különterem, a terasz, valamint a kerthelyiségek között.

 

A kerthelyiséget a gazdasági résztől mindig el kell választani, lehetőleg zöld- növény-takarással.

A teraszok és kerthelyiségek berendezései asztalok, székek, szervizasztalok, ill. hűtőládák, hűtővitrinek, esetleg faszénnel működő rostsütők lehetnek.

 

A melegkonyhás üzletekben hagyományos értékesítés esetén az étel- és italkiadók (tálaló, söntés) általában a felszolgáló office-on keresztül kapcsolódnak az étteremhez. A többi üzletben az étel, sütemény- és italkiadó pultok közvetlenül a fogyasztótéren belül is elhelyezhetők.

 

Az ülő fogyasztásra berendezett fogyasztóteret a vendégek csak a szélfogón és az előtéren keresztül közelíthetik meg.

Az álló fogyasztású üzletekben általában a bejáraton keresztül közvetlenül a fogyasztótérbe jutnak a vendégek.

 

Ha az üzletben állandó műsort szolgáltatnak, a színpadhoz a művészöltözőknek is a hangszertárolóknak közvetlenül kell kapcsolódniuk.

 

A fogyasztóterek alakjának és helyiségkapcsolatainak meghatározásakor a következőket kell figyelembe venni.

Az értékesítés dolgozói az árukiadó helyektől minél rövidebb úton eljuttathassák a rendeléseket a vendégekhez, illetve visszaszállíthassák a szennyes edényeket és felszereléseket.

A vendégek elsősorban a meghittebb, intimebb sarkokat, az oldalfalak melletti asztalokat kedvelik.

 

* * A fogyasztótérbe állított asztalok, asztalsorok és a köztük lévő közlekedő-kialakítása optimális legyen

.

A fogyasztóterek kiképzésekor a következő szempontokat kell figyelembe venni:

'Az  ablakok elhelyezésével, nagyságával üzletenként eltérő célok valósíthatók meg: befolyásolható az esetleges kilátás, illetve belátás; az utcán át történő értékesítés fellendítése, stb.

 

A kirakatok a hidegkonyhai és cukrásztermékek árusításának és reklámozásának legjobb eszközei. A kirakatok hűtéséről -fűtéséről - világításáról gondoskodni kell. Fontos kialakítási szempont a könnyű tisztíthatóság, a pára- és pormentesség biztosítása is.

A fogyasztóterek fal-- és padlóburkolatát helyesen kell megválasztani. - az igénybevétel mértékétől függ.

 A legszínvonalasabb a faltól falig szőnyeg.

 Ezt követi a parketta-, majd a műanyag borítás-színvonalas üzletekben ilyen meleg burkolatokra van szükség.

 Kivételt ez alól a nagy forgalmú önkiszolgáló üzletek képezhetnek, ahol a hidegburkolat (márvány, műkő) is elfogadható. A falburkolatok tekintetében is lényeges a tartósság, könnyű tisztántarthatóság, de ezeknél a bensőséges hatás elérésére kell törekedni (főleg éjszakai bárok)

 

Az üzlethelyiségek világításának kialakítását elsődlegesen az egyes helyiségek funkciója határozza meg. Biztosítani kell ugyanakkor a megfelelő erősségű megvilágítást, a káprázat-mentességet, a jó színhatást és a gazdaságosságot.

  • Az üzletek fűtését helyi fűtéssel és központi fűtéssel lehet megoldani. Az üz­let fűtési rendszerét úgy kell kialakítani, hogy az az egyes helyiségekben a meg­felelő fűtési hőmérsékleteket biztosítsa.
  • Az üzleti helyiségekben természetes vagy mesterséges szellőzést lehet bizto­sítani. Természetes szellőztetés alkalmazásakor a gyakori huzat káros lehet. Ezért a magasabb kategóriába sorolt egységeknél mesterséges szellőztetést célszerű al­ Ezek az eszközök a különböző szellőztető- és klímaberendezések.
    Ezeknél feltétlenül figyelembe kell venni, hogy létesítésük és fenntartásuk meg­lehetősen költséges.

 

Az ülő fogyasztás helyiségei és berendezésük

 

 Az ülő fogyasztáshoz szükséges alapvető berendezések az asztalok, a székek, a kisegítő asztalok, illetve szervizasztalok, éttermi kocsik.

Vannak üzletek, ahol a fogyasztótér berendezéseit még bemutató- és büféasztal, valamint látványkonyha egészíti ki.

 

Az asztalok és székek elrendezésénél, a méretükből kell kiindulni és a helyet foglaló vendég, valamint a felszolgálást végzők helyszükségletét is figyelembej kell venni. Ennek megfelelően megkülönböztetünk soros, boxos és átlós asztal elrendezést.

A látványosságot szolgálja az étteremben kialakított látványkonyha. Ezt rend­szerint étel-melegentartó pulttal, kemencével vagy frissen sütésre alkalmas be­rendezéssel szerelik fel. Az üzlet egyes specialitásainak befejező műveletei, tálalása is itt végezhetők el.

 

Sok étteremben a bejárat közelében un. bemutatóasztalt állítanak fel. Erre ízlésesen, látványosan lehet elhelyezni az üzletben kapható ételeket és azok alapanyagait (húsok, halak, gyümölcsök, zöldségek stb.), valamint a különlegesebb italokat (borok, vermutok, pezsgők).

A vegyes ízelítők és hideg ételek bemutatásának és kínálásának bevált megoldása az étteremben elhelyezett különféle módon hűthető büféasztal. A büféasztal  egysíkú vagy lépcsőzetes kiképzésű lehet. Utóbbi esetben a büféasztal jobban tekinthető a vendégek számára.

A különböző éttermi kocsik az ital-, a vegyes ízelítők, a salátás, a melegentartó, a flambírozó, a sajt-, a gyümölcs-, valamint a süteményes kocsi. Ezek segítségével a vendég asztalánál közvetlenül mutathatjuk be, illetve kínálhatjuk a választékot.

A bejegyzés trackback címe:

https://crib.blog.hu/api/trackback/id/tr408812674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása